Website niet vindbaar op Google

Stel je voor: je hebt veel tijd en energie gestoken in het bouwen van een prachtige website, maar wanneer je zoekt op Google, is je site nergens te vinden. Frustrerend, nietwaar? Geen paniek, er zijn verschillende redenen waarom je website niet vindbaar is op Google, en gelukkig kun je hier vaak zelf iets aan doen. In dit artikel leggen we uit wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en geven we tips om je website alsnog vindbaar te maken op Google.

 1. Je website is te nieuw Wanneer je net een nieuwe website hebt gelanceerd, kan het even duren voordat Google deze heeft geïndexeerd en in de zoekresultaten toont. Dit proces kan soms enkele dagen tot weken duren. Het is dus belangrijk om geduld te hebben. Wil je dit proces versnellen? Meld je website dan aan bij Google Search Console en vraag een indexering aan.
 2. Je website is niet geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO) Zoekmachines zoals Google gebruiken bepaalde criteria om websites te beoordelen en te rangschikken in de zoekresultaten. Als je website niet voldoet aan deze criteria, zal deze lager scoren of zelfs helemaal niet worden weergegeven. Optimaliseer je website daarom voor zoekmachines door bijvoorbeeld:
 • Gebruik te maken van relevante en unieke content
 • De juiste zoekwoorden te gebruiken
 • Je website snel en mobielvriendelijk te maken
 • Duidelijke en gestructureerde pagina’s te creëren
 1. Technische problemen met je website Soms kunnen technische problemen ervoor zorgen dat je website niet goed wordt geïndexeerd door Google. Controleer je website op technische problemen zoals:
 • Gebroken links
 • Foutieve redirects
 • Trage laadtijden
 • Ontbrekende of onjuiste meta-tags

Maak gebruik van online tools zoals Google Search Console en Google Pagespeed Insights om je website te analyseren en problemen op te sporen.

 1. Google heeft je website (deels) geblokkeerd In sommige gevallen kan het zijn dat Google je website geheel of gedeeltelijk heeft geblokkeerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je website niet voldoet aan de richtlijnen van Google of als er sprake is van spam of malware. Controleer je website op eventuele overtredingen en los deze op. Vraag vervolgens een herbeoordeling aan via Google Search Console.
 2. Concurrentie en zoekwoordonderzoek
  De vindbaarheid van je website kan ook beïnvloed worden door de concurrentie in jouw branche. Als veel concurrerende websites dezelfde zoekwoorden gebruiken, kan het lastig zijn om met jouw website bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Voer een zoekwoordonderzoek uit om te ontdekken welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep, maar ook welke zoekwoorden minder concurrentie hebben. Zo kun je je website beter afstemmen op de zoekintentie van je doelgroep en je onderscheiden van de concurrentie.
 3. Maak gebruik van social media en andere platformen
  Google is niet de enige manier om je website vindbaar te maken voor potentiële bezoekers. Maak gebruik van social media en andere platformen om je website te promoten en meer bezoekers aan te trekken. Denk hierbij aan Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en YouTube. Door je website op meerdere platformen te promoten, vergroot je de kans dat je doelgroep je website vindt en bezoekt.
 4. Linkbuilding
  Een andere belangrijke factor voor de vindbaarheid van je website op Google is het aantal kwalitatieve en relevante backlinks naar jouw website. Backlinks zijn verwijzingen van andere websites naar jouw site. Google ziet dit als een soort aanbeveling en zal je website hierdoor hoger waarderen in de zoekresultaten. Bouw aan een sterk linkprofiel door samen te werken met andere websites en door waardevolle content te creëren die anderen graag willen delen.

Conclusie:
Als je merkt dat je website niet goed vindbaar is op Google, is het belangrijk om actie te ondernemen. Door te werken aan de SEO van je website, technische problemen op te lossen, de richtlijnen van Google te volgen, de concurrentie in kaart te brengen en gebruik te maken van andere platformen, kun je de vindbaarheid van je website op Google aanzienlijk verbeteren. Houd er rekening mee dat dit proces tijd en consistentie vereist, maar met de juiste inspanningen zal je website uiteindelijk beter zichtbaar worden voor jouw doelgroep.

Scroll naar boven